Asko Riitahuhta ja Alli Rahko

Kesäkokous Kankaanpäässä 28.7.2018 meni mieleenpainuvasti. Juhlassa meillä oli kolme teemaa: uudistetun sukukirjamme julkistaminen, Suomen Sukututkimusseuran ansiomitalin luovuttaminen Alli Rahkolle ja sukulaistemme Amerikkaan muutto 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Sukulaiset olivat kiinnostuneita uudistetusta sukukirjasta ja ostivat monia sukukirjoja.
Lipunnoston ja ruoan siunauksen jälkeen menimme lounaalle Kankaanpään Kuntoutuskeskuksen ravintolaan. Ruoka oli maukasta sukulaisten kera nautittuna ja tuoretta, olimme ensimmäiset sen päivän ruokailijat. Sitten siirryimme luentosaliin, jossa oli hyvä ilmastointi, vaikka ulkona oli hellettä.

Juhlassa Riitta Nybacka sytytti kynttilän ja johdatti meitä muistelemaan sukumme poisnukkuneita, lauloimme seuran nimikkovirren n:o 345 ”Jo mahtaisimme yötä ja päivääkin kiittää” muusikko Anna-Mari Yrjänän johdolla. Nimikkovirtemme on suvulle tehnyt tunnetuksi Mustaniemen mamma (o.s. Kankaro).

Suomen Sukututkimusseura oli myöntänyt ansiomitalin Alli Rahkolle ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta sukututkimustyöstä ja sukuun liittyvän muisti- ja valokuvatiedon tallentamisesta sukukirjojen muotoon. Asko Riitahuhta ja Riitta Nybacka luovuttivat ansiomitalin ja kunniakirjan. Luovutusta juhlisti Anna-Mari Yrjänän komeasti soittama fanfaari ja sukulaisten antamat raikuvat aplodit. Kerrankin A. Rahko oli sanaton!

 

Alli Rahko ja Suomen Sukututkimusseuran myöntämä mitali kunniakirjoineen

 

Muusikko Anna-Mari Yrjänä lauloi haitarin säestyksellä hienosti teemaan ”Amerikkaan, Amerikkaan” kuuluvia lauluja. Hiski Salomaan ”Tiskarin polkassa” oli vielä hauska ”soittoapulainenkin” mukana. Anna-Marin omistakin Amerikan sukulaisista saimme tarinoita. Asko Riitahuhta kertoi perustietoja muutosta: Kankaanpäästä lähti huippumuuttovuosina lähes 2200 siirtolaista Amerikkaan, useat hyvin nuorina jopa 15 vuotiaina. Rohkeutta löytyi. Tavoitteena oli saada työtä ja menestystä. Kankaanpään Museolta saimme havainnollistavaa kuva-aineistoa ja tietoa Amerikkaan muutosta mm. luettelon lähteneistä ja lähtövuosista. Lähteneitä olivat esim. Majalahti, Frans Raukola, Lempi Kankaro, kolme Riitahuhdan poikaa. Asko Riitahuhta oli tuonut äidin isänsä Isak Oskar Vaihekosken (Koivisto, Rajala) koristellulla kuparilevyllä päällystetyn Amerikan kistun näytteille. Isoisä oli käynyt Amerikassa kaksi kertaa ja isoisän isä oli käynyt jopa seitsemän kertaa. Jouko Hautamäeltä oli saatu katsottavaksi hänen isoäitinsä Ellin isältään Frans Kujansuulta saama Amerikan kultakoru. Ykköskirjassa kerrottiin jo Iivari Rajalasta ja miten serkku Majalahti oli pelastanut Iivarin. Brian Rajala on lähettänyt sukukirjaan paljon tietoa Iivari Rajalan jälkeläisistä ja elämästä Amerikassa.

Iisak Oskar Vaihekosken Amerikan kistu ”Amerikkaan Amerikkaan”. Valokuvassa Iisak Oskar ja Aina Aliisa (o.s. Kankaro).

Jorma Järvensivu toi terveiset Suomessa vierailleelta Amerikan Törmä sukulaiselta. Risto Rajala oli käynyt Amerikassa Rajaloiden kesätapahtumissa ja kertoi tästä matkasta.

Kesäkokous meni joutuisasti seuramme entisen pj:n Risto Rajalan johdolla.

Alli Rahko lupasi kirjata edelleen sukujuttuihin uusia tietoja sukulaisista, jotta seuraavaan kirjaan tiedot pysyisivät ajan tasalla. DNA-tutkimus on nyt nykyaikaa ja seuraavassa kirjassa sen tuloksia on varmaan nähtävissä. Sukujuttu-ohjelmaan on mahdollisuus liittää DNA-tuloksia. Suvussa on jo tehty 10 testiä. Toivotaan, että useampi tekisi testin. Serkkutesti on edullinen perustesti FT-DNA:lla, 50 euron luokkaa (https://www.familytreedna.com).

Suvullamme on nyt perustutkimuksella saadut sukukirjat, jotka ovat perusta tälle DNA-tutkimukselle.

Nyt olisi mukava saada DNA-testin tehneistä ”porukka”, jossa yhteisesti opeteltaisiin tutkimaan tuloksia.

Kokouksen lopuksi oli kahvitarjoilu.

Uudistettua ”Antti Suutaran sukua” kirjaa myyvät:

Asko Riitahuhta, os. Riitahuhdantie 78, 38740 Hapuoja, puh. 040-765 2510

Jukka Kankaro, os. Katajakatu 6, 38700 Kankaanpää, puh. 040-527 1347

Alli Rahko, os. Papusenk.1 A, 33400 Tampere, puh. 040-570 8090

Voisit sukulainen koota lähemmistä sukulaisistasi ”porukan”, jotka haluavat kirjan, niin ei kaikkien tarvitsisi käydä hakemassa yksitellen.
Kirjassa on n. 400 sivua ja se maksaa 50,00 € .

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>